Med cykeln på jobbet

Cykling har blivit ett hälsosamt och miljövänligt alternativ till biltransporter. När trafiken ofta är överbelastad i större städer kan cyklister ta sig fram både billigare och snabbare. Cykelbud har länge varit vanligt förekommande både för företagsleveranser och postutdelning. Svenska posten använder 7000 cyklar för brevbärare varje dag och i Köpenhamn delas 60-70% av all post ut av cyklande brevbärare. Cycle Logistics är ett EU-projekt som syftar till att främja godstransport till cykel. Genom att uppmuntra och förenkla företagstransporter till cykel med smarta lösningar och funktioner vill EU inspirera både företag och privatpersoner till att ta cykeln. Något som är nödvändigt för att minska utsläppsnivåerna av farliga ämnen från fossila bränslen. Men cykel kan också användas av andra yrkeskategorier. I bland annat Göteborg har man cyklande poliser och ett stort gäng cyklande parkeringsvakter. Dessa yrken kan utövas mer effektivt med en cykel. Utomlands har man länge haft cykeltaxis i olika utformningar. Detta har även börjat synas under sommartid i Sverige och kan bidra till en positiv framtid för cykelkulturen.Med cykeln på jobbet 22

 

Proffscykling
Cykelsport finns inom en rad olika grenar. Man kan tävla på landsväg, BMX, mountainbike eller cykelcross i Sverige. I andra länder kör man också inomhus på bana. Cykeletapper är också en del av triathlon som är en OS-gren sedan år 2000. Landsvägscykling och BMX är de övriga två cykelsporterna som har plats i sommar-OS, dock är inte OS den viktigaste tävlingen för cyklister. I landsvägscykling är det Giro d’Italia, Tour de France samt Vuelta a España som är de mest prestigefyllda loppen och ofta fyllda av dramatik. Den sjufaldige Tour de France-vinnaren Lance Armstrong var cykelsportens store hjälte och megakändis efter att han gjort comeback från en tid i cancersjukdom. När det senare visade sig att Armstrong varit dopad under alla år fråntogs han alla sina segrar. Sverige har aldrig haft någon vinnare i något av de tre loppen, men plockat guldmedaljer i VM på både dam- och herrsidan.

 

Nyheter i cykelbranschen
2010 ändrades lagen om vägtrafikdefinitioner vilket breddade begreppet cykelfordon. Därmed blev det lagligt med motordrivna cyklar och segways på vanliga gator i Sverige. Dessa fordon har fått stort genomslag då de ofta drivs med el och laddas i miljövänliga dockningsstationer. De kombinerar hälsa, miljö och teknik för att underlätta både i arbete och pendling för vardags- och yrkescyklare. Det finns till och med en eller annan säkerhetsvakt i de större varuhusen som glider fram på en smidig segway.