Cykla för hälsan!

 

Silhouette of a bike on sky background on sunset

På cykelsadeln far du fram genom landskapet. Vinden smeker kinden, pulsen jobbar, det bränner lite i benmusklerna och andningen är något ansträngd. Naturen runt dig fyller själen med ny energi som behövs för att åter kunna ta tag i vardagens bestyr. Ända sedan cykeln uppfanns har den lockat människan, inte bara som ett transportmedel utan även för nöjes skull och för motionen. Att cykeln skänker sin användare en bättre hälsa råder det inga tvivel om.

Flera hälsofördelar

Det finns mängder av studier som visar att fysisk aktivitet och motion är viktigt, inte bara för den fysiska hälsan utan även den psykiska. Många gånger kan motion verka minst lika effektivt som antidepressiva läkemedel, och givetvis har det även positiva effekter på människor utan problem med hälsan. En annan bra sak för hälsan är natur och frisk luft. Det skänker återhämtning och hjälper oss att hantera stress. En cykeltur genom naturen är alltså så mycket mer än att bara sitta på en sadel och trampa runt på tramporna. Allting som du får genom upplevelsen verkar positivt för dig. Så om du har en cykel, låt den inte bara stå i garaget. Ta ut den och använd den! Saknar du en cykel så finns det många bra både nya och begagnade. Du kan titta på siter som allaannonser.nu för att hitta cykeln som passar just dina önskemål och behov.

 

 

Olika sätt att cykla

Det finns olika sätt att cykla, och de är alla gynnsamma för ditt välbefinnande. Önskar du tuffare utmaningar så kan du ge dig ut i terrängen, exempelvis i mountainbikebanor eller på stigar i skogen. Känner du hellre för att få upp farten och köra lite A smiling young woman commuting in an urban city environment on her street bicycle, waterproof panniers on her bike rack. She rides up a ramp from downtown Portland, Oregon, that leads up to the Burnside bridge. Colorful sky from the setting sun. Horizontal image with copy space.längre sträckor så kan landsvägscykling vara ett alternativ. Du passerar säkert både skog, åkrar och sjöar om du tar en längre tur. Ibland kan en lugn tur mitt i stan vara precis lika härligt! Variera gärna, men tänk på att mer krävande cykelturer i terräng kräver en mer tålig cykel. Du kommer till en början säkert tycka att det är jobbigt och svårt, men ge inte upp. Snart har du övat upp både koordination, balans, kondition och styrka!