Att tänka på när du köper cykelhjälm

Cykelhjälmen är cyklistens viktigaste säkerhetsutrustning och därför lönar det sig att du är noggrann när du väljer hjälm. En säker hjälm är av rätt storlek, omsorgsfullt fastspänd och den har CE-märkning som visar att den uppfyller de europeiska säkerhetskraven. Enligt svensk lag ska barn som skjutsas på cykel använda hjälm. Självklart bör också föräldrarna alltid föregå med gott exempel och använda hjälm. En stor del av de dödsfall och allvarliga skador som drabbar cyklister utgörs av huvudskador som kunde förhindras om cyklisten hade använt cykelhjälm. Det finns dock väldigt många hjälmmodeller på marknaden och därför kan det vara knepigt att välja rätt hjälm.

Viktigt att cykelhjälmen sitter perfekt

Bicyclehelmet_da_060713Det viktigaste du bör tänka på är vilken typ av cykling du vanligtvis håller på med. Cykelhjälmarna kan grovt delas in i två kategorier: de som har skärm och de som saknar skärm. Hjälmar med skärm lämpar sig väl för terrängcykling och vardagscykling. Skärmen ger ett visst skydd mot både regn och starkt solsken. Hjälmar utan skärm passar bäst för landsvägscykling tack vare den aerodynamiska designen. De hjälmarna gör också att cyklisten har god sikt vid cykling i framåtlutande ställning. Kom också ihåg att en cykelhjälm som sitter bra på huvudet skyddar bättre. När du köper hjälm är det därför klokt att gå till en affär och prova många olika modeller och välja den som känns skön på ditt huvud. Hjälmen måste också vara av rätt storlek så att den skyddar hela huvudet. Hjälmen får inte kännas lös eller röra på sig när du rör huvudet. En felanvänd hjälm kan vara skadlig vilket kan leda till allvarliga huvudskador om olyckan är framme.

Cykelhjälmarnas pris varierar

En cykelhjälm som används på rätt sätt brukar hålla i ungefär tio år. Den tiden påverkas dock av hur mycket hjälmen används, hur den förvaras och hur den behandlas. Om cykelhjälmen utsätts för en kraftig stöt, till exempel om du faller, är det viktigt att kassera hjälmen och köpa en ny. Även om skadan inte syns utåt kan hjälmens stötdämpningsförmåga vara förstörd vilket gör att den inte skyddar mot nya stötar. När du köper en ny hjälm lönar det sig att satsa på kvalitet även om de hjälmarna är en aning dyrare. Hur mycket cykelhjälmen kostar avgörs av vilka egenskaper den har. Hjälmar med många ventilationshål, aerodynamisk design och med många justeringsmöjligheter brukar oftast vara lite dyrare. Naturligtvis är det också viktigt att man väljer en cykelhjälm vars färg och form man gillar, för annars finns det ju risk att man inte vill använda hjälmen. Många studier har visat att användning av cykelhjälm räddar liv. Oavsett om hjälmen är dyr eller billig är den bästa hjälmen den hjälm som används.