Mat för cyklister

Om man motionscyklar intensivt och regelbundet, eller om man tävlar i cykelsport, är det viktigt att få i sig tillräckligt med näring och rätt sorts näring för att man ska prestera på topp och för att kroppen ska klara av den fysiska påfrestning som det innebär att cykla ett långt lopp.salad-1206018_960_720

Cykling är, liksom löpning och skidåkning, en uthållighetssport där kroppen måste hålla igång länge, ofta flera timmar i sträck. Inom alla sådana sporter är kolhydrater en viktig del av kosten. Kolhydraterna är det som musklerna i första hand använder som bränsle för att prestera, och om de inte har några kolhydrater att tillgå kommer de således inte att kunna prestera. Om man äter för lite kolhydrater men ändå tränar hårt kommer man dessutom att få ett sämre immunförsvar, och det kommer att ta längre tid för kroppen att återhämta sig efter träningen. Sjukdom och återhämtning leder som bekant till träningsuppehåll, vilket ingen atlet vill genomlida. Det är med andra ord inte en bra idé att dra ner på kolhydratsintaget om man är cyklist. Därmed inte sagt att fett och protein inte är lika viktigt – kroppen kräver alla tre komponenter i kosten för att kunna prestera väl. En annan viktig del av kosten för att hålla immunförsvaret uppe är vitaminer. Som cyklist bör man därför se till att äta mycket frukt och grönt, i så många olika färger som möjligt.

Något annat som är viktigt för just utövare av uthållighetssporter är järnintaget. Järn är nämligen en del i tillverkningen av hemoglobin, som i sin tur står för transporten av syre i blodet. Om man lider av järnbrist får det alltså som följd att musklerna inte får tillräckligt med syre vid träning. Man bör inte äta järntabletter om man inte har fått bekräftat av läkare att man lider av järnbrist, eftersom järn i för höga doser kan vara giftigt, men det är en bra idé att regelbundet kontrollera sitt järnvärde.

Om du letar efter recept på allsidiga rätter som innehåller alla de delar av kosten som en cyklist behöver ska du gå in på Matklubben.nu. Där finns nämligen tusentals recept på rätter som passar cyklister såväl som andra idrottare.