Skaffa en elcykel

157px-Södertäljevägen_2010-02-22Att slippa ta bilen överallt samtidigt som du inte behöver trampa gör en elcykel till ett perfekt fordon. Om du bor en bit från din arbetsplats och inte vill komma svettig kan du bara koppla in elen och låta din cykel göra jobbet. Marknaden för elcyklar har de senaste åren växt otroligt fort och det finns en cykel för varje behov. Elcykeln finns i tre grundtyper där den första och enklaste är för personer som vill förflytta sig mellan två platser och vill ha lite mer hjälp än vad en vanlig cykel kan ge. Bra exempelvis om du har långt till jobbet eller om du är lite äldre.

Välj en cykel utifrån behov

Genom att köpa en elcykel slipper du inte bara bilköer och eventuella trängselavgifter, du bidrar dessutom till en bättre och renare miljö. Ytterligare ett sätt att värna om miljön är att använda en miljövänlig tygkasse med tryck när du handlar istället för att köpa plastpåsar i affären. Det finns många snygga tygkassar att välja på, precis som cyklar. Välj en cykel utifrån dina behov. Om du föredrar en sportigare variant som är en snabb pendlingsmodell ska du välja en med utanpåliggande växlar. Den har större kraft i rödljus och backar än den enklaste modellen. Den kraftigaste modellen av elcyklar är en mountainbike-modell med elassistans. Oavsett vilken typ som du väljer kan du alltid koppla in och ut elen som du vill och därmed använda elcykeln som en vanlig cykel när du inte behöver extra kraft. Känner du dig osäker på vilken sorts modell som du bör ha, ska du fråga om hjälp i en cykelaffär som kan ge dig goda råd.

Bra att veta om elcyklar

Ett annat bra tips att tänka på före du går till en cykelhandlare är hur mycket du är beredd att ge för en cykel. Det finns elcyklar som kostar från runt 10000 och upp till 35000 kr. En seriös cykelhandlare ger dig förslag på en cykel som passar dina behov och försöker inte sälja på dig mer funktioner än vad du behöver. En elcykel passar såväl gammal som ung, det finns ingen åldersgräns för att få cykla. Inte heller räknas fordonet som en moped utan just som en cykel. Barn upp till tolv år ska enligt lag ha hjälm på huvudet när de cyklar, det gäller för såväl vanlig cykling som elcykling. Om det finns perioder som du inte använder din cykel, ska du ända tänka på att ladda batteriet minst en gång varannan månad. Batterierna i elcyklar är tillverkade av litium, alltså samma typ som finns i mobiltelefoner. Ett batteri håller i två till fyra år och lämnas in till återvinning när det har dött ut. Ett nytt batteri kostar mellan 1800 kr och 2500 kr beroende på modell och cykel.